#Eropuit

Wat is er in de musea te zien de komende tijd?

Kunstmuseum, Den Haag

Theo Jansen. Standbeesten, De nieuwe generatie| Tot 03-06-2022

Indrukwekkende geraamtes, zelfstandig bewegend in de wind: de strandbeesten van kunstenaar Theo Jansen (1948) wandelen regelmatig langs de Haagse kustlijn. Ze zijn bovendien in de hele wereld getoond. Naast de Animaris Omnia die sinds 2018 in de Tuinzaal van het Kunstmuseum is te zien, zijn vanaf 26 februari zowel in de Projectenzaal als buiten langs de vijverrand diverse strandbeesten te bewonderen. Jansen: “Sinds 1990 houd ik me bezig met het maken van nieuwe vormen van leven. Het oermateriaal is geen eiwit, zoals in de bestaande natuur, maar elektriciteitsbuis. Mijn strandbeesten halen energie uit de wind en hoeven dus niet te eten. In de loop der tijd heeft zich een evolutie voltrokken die zichtbaar is in de opeenvolgende generaties. In de presentatie van het Kunstmuseum wordt dat duidelijk zichtbaar.”

Museum Voorlinden, Wassenaar

Less and More | Tot 15-05-2022

Met trots presenteert museum Voorlinden de eerste solotentoonstelling van Beat Zoderer (1955) in Nederland. Met alledaagse materialen maakt hij kleurrijke objecten, installaties en sculpturen, die telkens een poging vormen om orde in de chaos te scheppen. Beat is één van de meest vooraanstaande kunstenaars van Zwitserland. Wie in Zwitserland in een doe-het-zelfwinkel of kantoorboekhandel rondwandelt, loopt kans daar Beat Zoderer tegen het lijf te lopen. Want daar koopt de Zwitser de materialen voor zijn constructivistische kunstwerken. En die materialen herken je duidelijk, want Beat bewerkt ze niet, maar gebruikt ze om ingewikkelde structuren op te bouwen. Die structuren lijken bijna methodisch opgebouwd, gebaseerd op een wiskundige formule, maar in werkelijkheid gaat het om pure willekeur bij Beat. De materiaalkeuze brengt kaders, maar het idee volgt in de uitvoering. Zijn intuïtie is dus leidend, en juist dat maakt het werk van Beat instinctief aantrekkelijk.

Design Museum Den Bosch, Den Bosch

Sneakers Unboxed | Tot 02-10-2022

Sneakers Unboxed combineert de geschiedenis en culturele context van de sneaker met de laatste innovaties op het gebied van design en duurzaamheid. De tentoonstelling richt zich op de ontwerpers en ingenieurs achter de belangrijkste vernieuwingen in vormgeving en technologie, en op de mensen die de sneaker tot stijlicoon hebben gemaakt. Ontdek wat de meest verhandelde schoen ooit is, zie hoe een robot sneakers breit, verwonder je over de hardloopschoenen die records braken en bewonder de zeldzaamste sneakers van toen en nu. De sneaker is in korte tijd het meest wijdverspreide designobject ter wereld geworden. De sneaker wordt dagelijks gekocht en gedragen door miljoenen mensen wereldwijd; in 2020 alleen al werd er meer dan een miljard paar sneakers verkocht.

TextielMuseum, Tilburg

Makersgeheimen l Kunstenaars en ontwerpers in het Textiellab | Tot 8-05-2022

Voor het eerst toont het Textielmuseum in de groepsexpositie ‘Makersgeheimen’ hoe kunstenaars, vormgevers en modeontwerpers samenwerken met de technische experts, productontwikkelaars en garenspecialisten van het TextielLab. De tentoonstelling is verdeeld over twee ruimtes. Waan je in de eerste ruimte in de ateliers en studio’s van de makers en ontdek hun werkwijzen en inspiratiebronnen. Te zien zijn bijvoorbeeld schetsen, werktekeningen, proeven en garens. In videofragmenten doen de productontwikkelaars, garenspecialisten en technische experts uit het TextielLab het maakproces uit de doeken en vertellen ze hoe ze de textiele werken samen creëerden. In de tweede ruimte van de expositie zijn de (tussen)resultaten van de creatieve productieprocessen te zien: van een innovatieve zonnewering en metershoge wandkleedstalen tot meubelconstructies gemaakt met passementtechniek en kledingstukken die reageren op weersomstandigheden.

Museum Jan, Amstelveen

Floris Hovers - De kunst van het spelen | Tot 26-06-2022

De kunst van het spelen is de eerste museale solotentoonstelling van ontwerper en kunstenaar Floris Hovers (1976). Hij ontwerpt en maakt meubels, verlichting, speelgoed, objecten en miniaturen en is waarschijnlijk het meest bekend van zijn ArcheToys, een serie miniatuurvoertuigen. Zijn ontwerpen verrassen door hun ontwapenende eenvoud en het evenwicht tussen functionaliteit en esthetiek. Basisstructuren en industriële vormen zijn sleutelwoorden voor zijn werk. Werk dat ontstaat door langdurig reduceren.