Camper & Co

Een grote hal gevuld met 7 campers in spe, 20 harde werkers (voornamelijk HMC-studenten) en niet te vergeten: bedrijfshond Obi die ons speels begroet. Dat is wat wij aantreffen tijdens ons bezoek aan Camper & Co. Het is een bedrijf in Lijnden en bouwt busjes om tot campers. Het bedrijf is in 2019 ontstaan. Wat maakt Camper & Co tot zo’n succes en hoe is het om hier te werken of stage te lopen? Wij vogelde dit uit en spraken mede-eigenaar Marlies Pippel en HMC-stagiaire Rosalie Nannings.

Het ontstaan "Koffie, fris of bier?" vraagt Marlies met een knipoog als wij aankomen in hun kantine. De kantine is modern en huiselijk ingericht. "De huiselijke sfeer is iets wat hoog in het vaandel staat bij Camper & Co", geeft Marlies aan. Ze is verantwoordelijk is voor de commerciële kant van het bedrijf. De man van Marlies, Peter, is met het bedrijf begonnen in 2019. Hij had een bedrijf in financial consulting en was toe aan iets nieuws. Omdat hij niet wist wat hij wilde, stuurde hij een e-mail rond aan zijn kennissen met de vraag wat hij moest gaat doen. ‘Ga met je handen werken’ stond in de meeste mails die hij terugkreeg. Het idee om iets met campers te doen kwam niet veel later. "We hadden een eigen camper en grapte hoe lelijk campers zijn en hoe vet het zou zijn om er zelf een te ontwerpen en te maken", vertelde Marlies. Binnen een maand had Peter een werktafel en ook personeel volgde al snel. In 2020 heeft ook Marlies de switch gemaakt en is mede-eigenaar geworden van Camper & Co. Later in 2020 werd ook Jan-Willem mede-eigenaar. Hij heeft een achtergrond in industrieel ontwerpen en kende Peter van zijn vorige baan. Jan-Willem is een perfecte aanvulling in het team. Hij heeft oog voor detail, een kracht die de avontuurlijke Peter en Marlies goed kunnen gebruiken.

Werkethos Als we Marlies vragen naar mooie momenten tijdens het ondernemen, haalt ze er een voorbeeld bij van twee weken geleden. "Wij hadden de opdracht gekregen om een camper te bouwen voor een gezin. Wij werken normaal gesproken niet met deadlines. Deze keer was er iets fout gegaan in de communicatie. Het gezin had een deadline gesteld aan de camper, die wij niet hadden gezien. Toen we deze een paar dagen voor de gestelde deadline ontdekten en de camper nog lang niet klaar was, was dat even goed stressen. Het team is zonder dat wij erom vroegen in de avonden doorgegaan om te zorgen dat de camper netjes op tijd af was. Dat was een besefmoment hoe betrokken het team is." Doelen en groei Jan-Willem, Peter en Marlies hebben hun doel duidelijk voor ogen, namelijk dat er in de toekomst op elke camping een camper van Camper & Co staat. Hoe ze dat gaan bereiken? Het bedrijf werkt volgens de Rockefeller habits. Rockefeller habits is een management methode waarbij het team onder andere elke ochtend om 9.02 uur een ‘huddle’ heeft waarin iedereen zijn of haar prioriteiten vertelt. Ook hebben ze een ‘weekly’ waarin iedereen een weekcijfer geeft onder het genot van een biertje of frisje tijdens de vrijmibo. Vorig jaar was dit cijfer gemiddeld een 7.8. Stagiaires worden hier natuurlijk ook bij betrokken. "Er komt altijd veel input uit de ‘huddles’ en de ‘weeklies’ en dit passen we zo snel mogelijk aan. Ik denk dat we om deze reden zo snel groeien’ vertelt Marlies."

Mede-eigenaar Marlies

"Het team is laatst zonder dat wij erom vroegen in de avonden doorgegaan om een deadline te halen. Dat was een besefmoment hoe betrokken het team is."

Stagiaire Rosalie

Meet the intern!

Naam: Rosalie Nannings Leeftijd: 27 Woonplaats: Wognum Opleiding: Ondernemend meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer

Wat vind je van de stage? "Ik ben heel blij met mijn keuze voor Camper & Co. Het is een gezellig bedrijf en ik leer veel. Ik sta altijd bij iemand die ik continu vragen kan stellen en doe ook mijn eigen ding. Een erg leerzame en fijne combi dus." Hoe kom je bij deze stage? "Dit is mijn laatste stage en ik wilde eens iets anders dan stagelopen in een keuken- of meubelatelier. Mijn vriend heeft een camper waar ik wel eens aan klus, daar haal ik veel plezier uit. Ik zag dit voorbijkomen op Instagram en heb ze opgebeld."

Hoe zien je dagen er tot nu toe uit? "Ik heb eerder mallen gemaakt voor kastjes. Vandaag ben ik begonnen met de eerste stappen van een bus die net binnen is gekomen. Deze heb ik geïsoleerd en ik heb draden getrokken."

Je hebt zelf ook met je vriend in een camper gereisd. Hoe zag deze reis eruit en heb je aanraders? "Wij zijn vorig jaar naar Frankrijk en Spanje gegaan in de zomer. Normaalgesproken is het daar druk met campers en lastig om een mooi plekje te vinden om te overnachten. Wij hebben de app Park4night gebruikt en kwamen uit op de mooiste plekken waar niemand was. Zo hadden we in Spanje een panoramaview over zee."

Rosalie heeft dé tip voor de mooiste kampeerplekjes

"Wij hebben de app Park4night gebruikt en kwamen uit op de mooiste plekken waar niemand was. Zo hadden we in Spanje een panoramaview over zee."

Volg Camper & Co Goed nieuws! Camper & Co werkt graag samen met HMC’ers. Word jij enthousiast van dit verhaal en ben je op zoek naar een stage? Neem dan zeker contact met ze op. Klik hier voor de website. Klik hier voor de Instagram.