Stage in Denemarken

Supertof en leerzaam, zo'n stage in het buitenland. Liam en Susan liepen stage in Denemarken en hielpen mee met de renovatie van schip Hawila. Veel geleerd en een ervaring om nooit te vergeten. In onderstaand interview vertellen ze hierover meer.

Susan Dijkstra

Leeftijd: 29 jaar Opleiding: Ondernemend meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer

Liam Staartjes

Leeftijd: 20 jaar Opleiding: Ondernemend meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer

Hoe vonden jullie het om stage te lopen in het buitenland? “Fantastisch,” vertelt Susan, “Ik heb nieuwe, lieve mensen leren kennen en een andere cultuur kunnen ervaren en geproefd (ze hebben heerlijke traditionele toetjes). In de weekenden hebben we veel gewandeld in de natuur. Denemarken is een prachtig land!” Ook Liam vond werken in het buitenland een leuke beleving. “Als je eenmaal contact hebt gelegd, zijn de mensen in Denemarken erg vriendelijk. Ook viel het me op dat er geen enkele fiets een slot had. Je kon je fiets rustig ergens een week laten staan en als je dan een week later terug kwam, stond die er nog gewoon.”

Wat hebben jullie geleerd tijdens deze stage? “Tijdens mijn stage heb ik de Deense taal redelijk kunnen leren”, verteld Liam. “Ik heb geleerd om de balken die het dek dragen te plaatsen aan de romp. Bij een schip betekent dit dat niks recht is. Ook leerde ik de spanten te vervangen en op schaal te werken. Als ik dit zo zeg, klinkt het alsof het niks is, maar met een groot schip als Hawila is alles groter.” “In dit grote project werkten we veel in teamverband”, vult Susan aan. “Het tofste vond ik het stoombuigen van ruim 12 meter lange balkwegers in de romp van de boot. Dit deden we met 26 man.” Ook heb ik geleerd om met een kettingzaag te werken en deze goed te onderhouden, net als de vele andere machines. Ik heb dekbalken en spanten gemaakt en geplaatst en we werkten veel met mallen. Naast het werken op de boot, heb ik ook geleerd hoe het is om een heel businessplan in elkaar te zetten, hoe ze de planning maken en heb ervaren hoeveel er nodig is op het gebied van communicatie.“

Wat is er anders aan stage lopen in het buitenland dan in Nederland? Susan: “Het is gaaf om een bepaalde periode weg te zijn van huis. Je komt los van de thuissituatie en je kunt mee vloeien in een andere cultuur. Dit project had ook een huis waarin iedereen verbleef.” “Dat vond ik een groot voordeel vergeleken met mijn stages in Nederland,” vertelt Liam. “In Nederland heb ik weinig stagebedrijven in de buurt en nu hoefde ik maar 5 minuten te fietsen.”

Waarom zouden jullie andere studenten adviseren om stage te lopen in het buitenland? “Je ontmoet nieuwe mensen met een ander netwerk dan in Nederland. Dit kan betekenen dat je andere bedrijven of werkmogelijkheden kunt vinden. Ook verbreed je je kennis op een andere manier. In Denemarken heb ik veel andere werktechnieken geleerd dan hoe ik ze heb geleerd op het HMC. Sommige technieken spraken mij erg aan en dat maakte het proces voor mij weer makkelijker en leuker.” “Ik denk dat je studententijd de kans is om stage te lopen in het buitenland,” zegt Susan. “Je hebt de tijd en de ruimte om naar het buitenland te gaan en het vak te leren. Ook is het supergoed voor je talenkennis en het meest gave is nog dat je ontdekt dat de wereld aan je voeten ligt. Ik hoorde zoveel over andere projecten over de hele wereld en dat er altijd extra handen welkom zijn. Reizend werken, dat klinkt toch als een droom?” Wat voor tips hebben jullie voor andere studenten? “Ik adviseer de studenten om rekening te houden met het weer van het land, “zegt Liam. “In Denemarken was ik precies in de koudste wintermaanden. Als je minder van ijs en sneeuw houdt, kan het nog weleens tegenvallen.” Susan adviseert vooral om van het moment te genieten. “Proef de vrijheid, ga vooral op ontdekkingsreis in het land en laat je verassen.”

“Er zijn superveel projecten over de hele wereld. Reizend werken, dat klinkt toch als een droom?"

Wil je ook stage lopen in het buitenland? En wil je hierover meer informatie? Stuur dan een mailtje naar internationalisering@hmcollege.nl.