Projectbureau Rotterdam
Wij, Maarten Landeweerd en Mila Bosman, zijn verantwoordelijk voor het projectbureau HMC Rotterdam. Het projectbureau werkt aan maatschappelijk verantwoorde projecten. Deze projecten zijn interessant voor jou als student en belangrijk voor ons als HMC. Jij kunt meewerken aan deze projecten en je zo ontwikkelen op sociaal en maatschappelijk vlak, je kunt veel van realistische opdrachtgevers leren en jouw vakvaardigheden verbeteren. Studenten van de opleiding Meubelmaken en Interieuradvies vertellen hieronder over een project waaraan ze hebben meegedaan, wat ze zo bijzonder vonden en wat ze hebben geleerd.
Een aantal lopende projecten zijn:
- Ab Initio: Een nieuw innovatief opleidingsschip van het Scheepvaart en Transport College. Aan dit schip werken Meubelstudenten (werktekeningen en meubels) en Interieurstudenten (kleuradvies studentenhutten). Kijk voor een impressie STC AB INITiO – STC AB INITiO (stc-group.nl)
- World Police & Fire Games: Dit sportevenement wordt komende zomer gehouden in Rotterdam. Wij zijn gevraagd voor het ontwerpen en maken van een aantal unieke geschenken, voor de vrijwilligers en het geschenk aan het volgende gastland. We organiseren hiervoor een ontwerpwedstijd in de eindweek van periode 3. Voor meer informatie over de WPFG World Police & Fire Games Rotterdam 2022 - In Sport We Unite (wpfgrotterdam2022.com).
- Aeroplane Cruise: Luchtvaart ontmoet het Hout- en meubileringscollege. Meubelstudenten maken van een echte vliegtuigvleugel (die in de gang stond) een werkplek en bijbehorende kast. De ontwerpen zijn gemaakt en aan de opdrachtgever gepresenteerd. Komende periode gaan de studenten de meubels maken.
- Vergadertafel Christen Unie: Ontwerpopdracht en realisatie voor een flinke vergadertafel voor de Christen Unie voor in de nieuwe tweede kamer in Den Haag. Meubelstudenten van de ontwerprichting hebben meerdere ontwerpen in de tweede kamer mogen presenteren en gaan komende periode het definitieve ontwerp van de vergadertafel maken. Lijkt het jou leuk om ook mee te werken aan interessante projecten van het projectbureau stuur ons dan een mailtje projectbureaurdam@hmcollege.nl of spreek ons aan op de gang.
Een tafel voor de Tweede kamer? Hoe tof! Drie derdejaars studenten Meubelmaken kregen deze kans. Niels van Bergeijk vertelt hier meer over in onderstaand interview. Hoe is het project ontstaan? “Onze klas heeft gekozen voor de specialisatie Meubelontwerp”, vertelt Niels. “Om deze reden heeft Maarten vanuit het Projectbureau bij ons in de klas gevraagd of er geïnteresseerden zijn voor dit project. Een tafel maken voor de Tweede Kamer vind ik een onwijs eervol project en daarom heb ik me samen met drie klasgenoten aangemeld.” Hoe ben je op het idee gekomen? “Het idee voor de tafel kwam voort uit een bezoek aan de ruimte in de Tweede Kamer waar de tafel uiteindelijk komt te staan. Het is driehoekige ruimte en we hebben ervoor gekozen om deze vorm te volgen. De ruimte is vrij klein en daarom hebben we het ontwerp luchtig gehouden. Het tafelblad is dik en hebben we in het middel open gelaten en hebben we gekozen om dunne poten te gebruiken. Ook hebben we gekozen voor zo duurzaam mogelijk materiaal via Staatsbosbeheer. Het is een stam van kersenhout en het is een boom die vanwege storm, herinrichting of ziekte weg moest.” Hoe zag het proces eruit? “Bij een bezoek aan de Tweede Kamer kregen we uitleg over de eisen en wensen van de tafel. We konden gelijk de ruimte opmeten en de vorm en formaat van de tafel bepalen. Vervolgens heeft elk teamlid een ontwerp gemaakt voor de vergadertafel, die ontwerpen hebben we bij het volgende bezoek aan de Tweede Kamer gepresenteerd tegenover een aantal leden van de partij. De ChristenUnie heeft een enquête gehouden onder het personeel en daarbij heeft de meerderheid voor mijn ontwerp gekozen. Ook kreeg ieder ontwerp feedback. De feedback heb ik toegepast op mijn ontwerp en vervolgens zijn we aan de slag gegaan.” Wat heb je geleerd en wat ga je leren tijdens dit project? “Tijdens dit project heb geleerd hoe het is om met een klant te werken. Hierbij merkte ik dat communicatie erg belangrijk is. Het proces moet je bijvoorbeeld zo goed mogelijk uit leggen en hierbij moet je zorgen dat je zo niet teveel vaktermen gebruikt. Ook heb ik geleerd dat een ontwerp zelden in één keer goed is. Ondanks de tijd die je erin stopt er is altijd wel iets wat net even anders moet. Het stukje kostenberekening moest ook heel nauwkeurig. Vooral voor de tweede kamer die over iedere cent dat wordt uitgegeven een goede reden moet hebben. En uiteraard het bouwen van de tafel zelf, daar heb ik nog wel het meeste van geleerd”.
Studenten van de opleiding Interieuradvies hebben meegedaan aan het AB-Initio project. Voor dit project mochten de studenten een slaapkamer voor scholieren op een bootontwerpen. Milan Steller en Fleur van der Willik vertellen in onderstaand interview wat ze hebben gedaan en geleerd. Op wat voor manier heb je aan het project gewerkt? “Ik ben begonnen met het opzoeken van inspiratie. Vervolgens heb ik een sfeercollage gemaakt en vanuit daar de materialen en de kleuren gekozen,” vertelt Fleur. “Vanuit deze basis had ik een goed beeld, waardoor ik kon beginnen met het ontwerp van de slaaphut. Na het afronden van mijn advies heb ik mijn werk gepresenteerd aan Nicole en Robbert van het STC.” “Een staaltje oranje rubber was mijn inspiratie”, vertelt Milan. “Daardoor heb ik gekozen voor de kleur oranje en, omdat de boot op zee gaat varen, de kleur Petrol blue. Petrol blue is ook precies de tegenovergestelde kleur op de kleurencirkel. De maatkasten heb ik deze kleur gegeven en ik heb rubber en stof gebruikt voor de materialen.” Wat heb je geleerd? “Mijn ontwerp vonden ze iets te druk,” vertelt Milan. “Dat kon ik me ergens ook wel voorstellen, omdat ik met mijn ontwerp een statement wilde maken. Van de feedback heb ik heel veel geleerd. Ook vond ik het supertof om te zien dat het de kleur van het bureau in het uiteindelijke ontwerp oranje is geworden.” Fleur: “Het meest leerzame moment voor mij is toch de realisatie dat je aan het werk bent voor een echte klant i.p.v. een fictief project. Je leer zo goed naar de eisen te kijken en hoe je dit in de werkelijke ruimte toepast. Ook vond ik het presenteren aan Nicole en Robbert erg leuk en leerzaam.” Al met al was het voor de studenten een leuke en leerzame ervaring. “Dat ik mee heb gewerkt aan een echt project vond ik het allerleukst,” geeft Milan aan. Fleur sluit zich daar bij aan. “De enthousiasme bij het zijn van mijn ideeën maakt het velen malen leuker. En helemaal leuk dat ze een idee van mijn ontwerp ook echt gaan gebruiken.”