Skills Heroes

De kwalificaties & finale: Koen van Ast 1e plaats Meubelmaken en Giorgia Liaci 3e plaats Interieuradvies.

Na de voorrondes in het najaar was het in de winter tijd voor de kwalificaties en in de lente vond de grote Skills the Finals plaats! We praten je bij met een terug- en een vooruitblik naar deze spannende, leerzame tijd voor de deelnemers.

Skills Heroes

Skills Heroes, onderdeel van World Skills Netherlands, zijn dé vakwedstrijden voor het mbo. Studenten strijden in hun vakgebied om een plek bij het NK of zelfs WK. Dit doen zij door tijdens de wedstrijddagen aan de hand van een vastgestelde opdracht hun skills te laten zien. De winnaars gaan door naar de volgende ronde. Zo deden er tientallen studenten mee met de voorrondes, gingen er zes door naar de kwalificatiewedstrijden en scoorden er daar drie hoog genoeg om deel te mogen nemen aan de landelijke finale, Skills the Finals.

De finale vond plaats op 31 maart & 1 april in de jaarbeurs in Utrecht. Hier streden per mbo-vakwedstrijd acht finalisten om nationaal kampioen te worden in hun vak. Donderdagochtend 31 maart begon de wedstrijd officieel en gingen de finalisten aan de slag met hun wedstrijdopdracht. De finalisten hadden hiervoor in totaal 12 uur de tijd. Vrijdagmiddag 1 april was de wedstrijd afgelopen. Op vrijdagavond 1 april vond de prijsuitreiking plaats tijdens een spectaculaire avond!

Kwalificatie & finale

Interieuradviseurs

Dinsdag 18 januari deden twee HMC-studenten mee aan de landelijke kwalificatiewedstrijd Interieuradviseur in Heerlen. Samen met 10 studenten van andere mbo's hadden ze vijf uur de tijd voor het ontwerp van een lunch- en vergaderruimte van een Repaircafé met werkbanken, stellingkasten en gereedschap. Het budget was vooraf gegeven en het concept 'Fresh Start' moest een sterke focus op duurzaamheid hebben. Al met al een uitdagende opdracht met een beperkte tijd. Beide HMC'ers, Giorgia en Levi, zijn geëindigd bij de beste acht en dit betekent ze beide door waren naar de nationale finale. Hier hebben ze alles gegeven voor hun wedstrijdopdracht; het ontwerp voor de inrichting van een ontmoetingsruimte van een zorginstelling. Giorgia behaalde een podiumplek en won met haar 3de plek een bronzen medaille. Levi haalde de 8ste plaats. Beide mogen heel trots zijn op hun resultaat!

Levi Halberstadt

Giorgia Liaci

Tijdens Skills The Finals strijden per mbo-vakwedstrijd acht finalisten om nationaal kampioen te worden in hun vak.

Kwalificatie & finale

Meubelmakers

Begin december waren de meubelmakers aan de beurt om te strijden voor een finaleplek. De twee winnaars van de voorrondes, Koen van Ast en Finnean Rensink van Wetten, namen het op tegen 10 meubelmakers van anders scholen. In vijf uur tijd moesten zij een stervormige showtafel met drie poten van kersen-, eiken en essenhout maken. De werktekening ontvingen ze enkele dagen van te voren. Ze gingen aan de slag met onder andere houtverbreding, zwaluwstaarten en verstekverbindingen. Op één van de poten moesten ze scharnieren monteren en hiervoor zelf een blokkering ontwerpen. Ook voor een Meubelmakers een uitdagende opdracht met gevarieerde technieken die tal van vaardigheden vereiste. Koen was geëindigd bij de beste acht en daarmee door naar de finale! Tijdens deze finale heeft hij twaalf uur gewerkt aan de wedstrijdopdracht; het maken van een basischooltafeltje met lade. Koen was op tijd klaar en tevreden over zijn resultaat, maar wist ook dat hij sterke concurrentie had. Uiteindelijk heeft Koen de eerste plek behaald en mag hij zich daarmee Nederlands kampioen noemen. Een fantastisch resultaat!

Koen van Ast

Tijdens het finale-evenement in de Jaarbeurs in Utrecht vinden in totaal 10 vmbo en meer dan 50 mbo-vakwedstrijden plaats.

Kwalificatie & finale

Verkoopadviseurs

Twee HMC-studenten, Leon Hamelink en Niels van Daalen, deden in februari mee aan de landelijke kwalificatiewedstrijd Verkoopspecialist in Leidschendam. Er was een groot deelnemersveld van wel 24 studenten. Tijdens de wedstrijd gingen ze aan de slag met klachtafhandeling, het schrijven van een zakelijke e-mail, het maken van een informatieve powerpointpresentatie. Ook moesten ze hun adviesvaardigheden laten zien in een verkoopgesprek. Ondanks hun hoge scores (80% en 70%) zijn Leon en Niels niet geëindigd bij de beste acht studenten. Dit betekent dat het HMC niet meedeed aan de nationale finale. Wel mocht Leon, vanwege zijn hoge score, mee doen als runner-up mocht er een student uitvallen. Helaas was dit niet het geval. Hopelijk is Leon er volgend jaar wel bij!

Leon Hamerlink

International vervolg

Voor een select aantal vakwedstrijden bestaat er een internationale variant. De nationaal kampioenen van de wedstrijden maken kans om deel te nemen aan de Europese- of Wereldkampioenschappen. Dit jaar staan de WorldSkills op het programma en vindt plaats van 12 tot en met 17 oktober 2022 in Shanghai, China. Van de wedstrijden waar het HMC aan meedoet kent alleen de wedstrijd Meubelmaker een internationale variant. Koen mag dus afreizen naar China om zich als beste Nederlandse meubelmaker te vertegenwoordigen op het WK.