Project Vleugel: Meubelmakers redden oud vliegtuig van de sloop.

Max (21 jaar) volgt de opleiding ondernemend Meubelmaker. Begin van het schooljaar heeft hij zich met een groepje aangemeld voor het project ‘Vleugel’. Het sprak ze erg aan omdat dit wel een erg speciaal ontwerp is. De studenten kregen hierbij de kans om een meubelobject te ontwikkelen waarbij ze gebruik maken van de oude vliegtuigonderdelen. Een toffe uitdaging waarover Max meer vertelt in onderstaand interview. Bekijk hier het ontwerp:

Hoe ben je op het idee van het ontwerp/de ontwerpen gekomen? “Om mee te mogen doen aan het project moesten we eerst een ontwerp maken,” vertelt Max. “Met mijn projectgroep gingen we naast het ontwerp zitten en schetsen. We creëerden veel ideeën en uiteindelijk kozen we voor het ontwerp wat we nu aan het maken zijn. Tijdens de werkvoorbereiding hebben we hier nog wel veel aan veranderd.”

Hoe ziet het maakproces eruit? “Drie keer in de week krijgen we praktijklessen, waarbij we met zijn zessen aan het werk zijn. We houden veel groepsbesprekingen en overleggen veel. Buiten de lessen verwachten we nog wel dat we eigen uren in het project steken. De eerste periode zijn we begonnen met het demonteren van de vleugel. De delen die we niet konden gebruiken, hebben we verwijderd. Ook hebben we het materiaal besteld dat we nodig hebben. In de tweede periode zijn we begonnen met het zagen van het hout voor de zijkanten van de kast. Voor het bureau zijn we begonnen met het zagen en verlijmen van het massieve hout. Op dit moment brengen we alles samen tot één geheel en als laatst gaan we afwerken en afstellen.” Wat heb je tot nu toe geleerd? “Als groep hebben we geleerd om goed samen te werken en te communiceren. Dit zijn belangrijke elementen van de groepsdynamiek. Daarnaast zijn we ook begonnen met voorzichtig slopen van de vleugel. Dit was een uitdaging. Het moet netjes en zorgvuldig gebeuren, omdat je niks wilt beschadigen.” Wat vind je het leukst aan dit project? “Het project is anders dan normaal. Er zitten veel uitdagingen in die we normaal nooit tegen komen bij het maken van een meubelstuk. Hierdoor leren we veel. Normaal begin je met materiaal wat je uiteindelijk bewerkt tot een meubelstuk. Nu begonnen we met een bestaand stuk, waar we uiteindelijk een meubel van maken. Dit is erg leerzaam, omdat je materiaal moet aanpassen op iets wat je al hebt. Ook werken we met andere materialen dan alleen hout, want de vleugel is gemaakt van aluminium. Hier heb ik nog niet vaak mee gewerkt, dus ook dit is erg leerzaam.” Hoe vind je het om met duurzame materialen te werken? “Je bent een stuk bewuster met wat je aan het doen bent en geeft je daardoor een bewuster beeld over het gebruik van materialen. Ik zie in de groep dat iedereen het leuk vindt om meer aandacht te geven aan het werken op een duurzame manier. Zelf wil ik bij mijn volgende projecten beter opletten waar de materialen die ik gebruik vandaan komen, zodat ook ik duurzaam werk. Het lijkt me ook leuk om meer te werken met gerecyclede materialen.” Waarom zou je andere studenten adviseren om ook mee te werken aan een project? “Het is ontzettend gaaf om aan een project te werken, zoals dit project. Je moet anders denken dan bij een repro-meubel. Soms bedenk je oplossingen die best ingewikkeld zijn. We krijgen veel steun van docenten en iedereen is erg geïnteresseerd. Dat maakt het extra leuk!”

"Als projectgroep leer je om goed samen te werken en te communiceren"

Wil jij weten wat voor projecten er zijn binnen het HMC? Of wil je meer informatie over het projectbureau? Klik dan hier voor het projectbureau in Amsterdam en hier voor het projectbureau in Rotterdam.