Masterly Milaan

Studenten van het HMC presenteren hun werk op de grootste beurs ter wereld voor interieurontwerp: Salone del Mobile in Milaan.

O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao! Van 7 t/m 12 juni waren negen oud-HMC'ers in het land van de pizza's, de mode, het ijs en het zomerse weer: Italië. De perfecte omstandigheden om te relaxen, zou je denken. Dit was niet helemaal het geval. Deze studenten presenteerden hun werk op de grootste beurs ter wereld voor interieurontwerp: Salone del Mobile in Milaan. Een indrukwekkende ervaring. De studenten hebben veel contacten gelegd met bijvoorbeeld producenten, de pers en mogelijke klanten. Ook wordt internationalisering een steeds belangrijker thema binnen het HMC. Wij willen de internationale banden tussen bedrijven, organisaties en het HMC creëren én versterken. Daar was deze beurs de perfecte gelegenheid voor.

Snapshots

Hoe zag deze week eruit? En wat ging eraan vooraf?

Bij het vervaardigen van de presentatie voor Masterly Milaan is een hechte samenwerking opgezocht met diverse bedrijven uit de interieurwereld. Blok Plaatmateriaal uit Beverwijk is als specialist betrokken bij de uitvoering van deze presentatie. Zij zijn voor interieurbouwers en architecten dé bewerker en leverancier van decoratieve en constructieve plaatmaterialen uit de IJmond. Blok heeft het materiaal van onze stand gesponsord.

Kamer465 heeft geholpen met de styling van de stand. Hier waren ze bezig met de combinatie van materialen.

In de werkplaats werd hard gewerkt.

De stand is gemaakt door interieurbouwbedrijf De Van Dik Hout Groep. Het bedrijf zijn vormgevers en bouwers van decors, interieurs en stands. Ze maken decors voor televisie, film en theater. Interieurs voor horeca, musea en tentoonstellingen en daarnaast nog allerlei zaken voor beurzen, evenementen en presentaties. Ook hier lopen HMC’ers stage en werken veel oud-HMC’ers bij dit bedrijf.

Hier werden de pocketboekjes gedrukt voor de bezoekers van de beurs.

Bloed, zweet en tranen. Maar... de stand is klaar om ingepakt te worden voor vertrek naar Milaan!

Een aantal dagen later is de stand en de groep studenten aangekomen in Milaan. Er is geen tijd om te acclimatiseren (was geen overbodige luxe geweest, aangezien het kwik op 30 graden stond). Het was direct tijd om op te bouwen.

Et voilà. Stilte voor de storm.

Dat ziet er toch een stukje gezelliger uit mét publiek en studenten.

De pizzeria waar we regelmatig de dag afsloten.

Hoog bezoek! De HMC studenten die op studiereis waren in Milaan kwamen langs bij onze stand.

Door de warmte, is afkoelen een must. Wij weten wel hoe je dat doet!

Ook kregen we bezoek van secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken: Paul Huijts.

Een random kiekje in het paleis waar onze stand was. Elke ruimte hier was prachtig!

Na vijf dagen vol waardevolle gesprekken op de beurs is het tijd om af te bouwen. Hier beginnen we natuurlijk niet aan voor we een lekker stukje pizza eten om ons lichaam te voorzien van wat kracht. Ook was een glas champagne noodzakelijk om te proosten op de leuke dagen.

De allerlaatste foto met zijn allen! Wat hadden we het gezellig samen.

Wat zeggen de studenten?

"Een uitdagende week waarbij ik veel waardering heb gekregen en ideeën heb opgedaan." - Gilbert de Jonge
“Ik vond het een hele eer om hier te mogen staan. Er kwamen iedere dag ontzettend veel mensen, van gewone bezoekers tot aan mensen van de ambassade. Ik heb positieve reacties gehad en ik heb hier een superleuke tijd gehad!” - Marc Hoogendoorn
Waanzinnige contacten opgedaan van over de hele wereld. - Kees Dekkers

Meet the students

Wie zijn deze negen ontwerpers? Met welk product stonden ze er? En wie vindt er uiteindelijk een producent? We stellen de ontwerpers graag aan je voor!

The painted women collection

Sarah Koopman

‘Voor mijn eindcollectie heb ik gekozen om een onderzoek te doen naar graffiti en street art. Deze inspiratie heb ik opgedaan door de uren reizen naar school met het openbaar vervoer. Onderweg naar school zie je overal in onze samenleving graffiti en street art. Er zit dan meestal ook een betekenis achter. Mijn passies zijn schilderen en tekenen en door te werken met verf op mijn schoenontwerp wil ik het een extra dimensie geven. Naast dat ik m’n ontwerpen een persoonlijke tint kan geven met verf kan ik weliswaar mijn sterkte punten laten zien dat ik ontzettend leuk vind, maar er moet wel een bepaald standpunt mee worden uitgedrukt. De boodschap die ik wil overbrengen is voor alle vrouwen: Sta sterk in je schoenen.’

LUDOLF

Ruben van Jaarsveld

‘Wat zou er gebeuren als je een massief blok linoleum maakt en daar een vorm uit haalt?’ Met deze vraag die Ruben van Jaarsveld zichzelf stelde begon zijn idee. Ruben heeft in zijn ontwerp oud en nieuw gecombineerd. Hij heeft zich laten inspireren door een schilderij van Julius van de Sande Bakhuyzen. In het midden van dit schilderij is een spiegel van een schip te zien dat alle aandacht trekt. Dat wilde Ruben met zijn kastje LUDOF, ook bereiken.

Slimpf Finére Stúre

Gilbert de Jonge

‘Een stoel met veel detail en een windroos van maqueterie die uitmondt tot een bloem. De stoel fungeert als schilderslijst voor dit inlegwerk. Is het wel een stoel om op te zitten? Het publiek confronteert mij met het tegendeel.’

Tante Lien

Youri van Lingen

‘Tante Lien, een verplaatsbare werkplek. Compleet demontabel, makkelijk te verplaatsen en een op hoogte verstelbaar bureaublad. Ontworpen voor mensen die graag thuiswerken, maar geen ruimte hebben voor een eigen kantoor/werkplek.’

Sofa Table

Marc Hoogendoorn

‘Mijn Sofa Table is een kastje dat ik in mijn derde leerjaar heb gemaakt met een minimalistische en rustige uitstraling. Bestaande uit een volledig rond gemaakt onderstel, verbonden met half hout verbindingen en doorlopende regels. Met daarop een romp met doorlopende nerfrichtingen met 3 klepjes. Ik heb dit kastje gemaakt van eikenhout en afgewerkt met skylt om de natuurlijke kleur van eikenhout te behouden. Ik hoop met dit kastje mensen te kunnen inspireren door deze minimalistische stijl.’

The Roots Collection

Amber de Jong

'De collectie die ik heb gemaakt heet The Roots Collection. Het is een collectie bestaande uit vier paar schoenen waarin boomwortels centraal staan. Per paar is dit op een andere manier ingevuld; denk aan boomwortels die vanuit je voeten de grond in lopen of dat men zich bewust wordt van klimaatverandering door middel van een letterlijke ecologische voetafdruk. Ik heb met mijn ontwerpen de grens proberen op te zoeken tussen kunst en functionaliteit. Daarnaast was ik ook op zoek naar de grens van mijn eigen kunnen. Om deze reden zijn al mijn schoenen beloopbaar en heeft elk paar een achterliggende gedachte.’

De Denker by Loub

Louen Buurman

‘Ik kom uit een familie waarbij kunst een belangrijk onderdeel van m’n opvoeding is geweest. Daarmee is de basis gelegd voor het kastje wat ik heb ontworpen en vervolgens heb gemaakt.

Een exclusief meubel gemaakt van massief hout en gefineerd plaatmateriaal, met een fijn-industrieel zwart stalen onderstel. Opmerkelijk maar ook uniek, is het front, waarbij de contouren van ‘De Denker’ van kunstenaar Auguste Rodin op subtiele wijze – in de Amerikaans noten latten – als optische illusie naar voren komt. De contouren, van het kunstobject in het front, heb ik door middel van de CNC in de latten uitgefreesd.

Met dit meubel wilde ik de combinatie van moderne en oudere kunst met elkaar samenvoegen.’

PIER: Past in elke ruimte

Guus Schouman

Voor de scherpziende onder ons: van Guus geen foto in het Paleis maar in de fotostudio van het HMC. Terwijl wij in Milaan zaten is Guus zijn vriendin namelijk bevallen van hun zoon Ynze Bern Schouman. Superleuk nieuws! Guus zijn meubel was wel mee naar de beurs dus de andere studenten hebben Guus vertegenwoordigd. ‘ik wilde graag een meubel maken dat zich kon aanpassen aan een ruimte en benodigdheden van de gebruiker. Een multifunctioneel ontwerp dat gemakkelijk om te vormen is en toch een geheel blijft. Doelstelling was om iets te maken wat iedereen kan gebruiken en ombouwen dus geen gereedschap noodzakelijk. Verder wou ik graag de verbindingen en materialen onderdeel van het ontwerp maken en ze niet verstoppen.

PIER is een modulair systeem waarbij naar eigen inzicht en wens een compositie kan worden gemaakt. Door de tandverbinding koppel je de modules zo aan elkaar. Door deze verbinding is het mogelijk om steeds een andere samenstelling te maken. PIER is gemaakt van iepenhout uit Amsterdam. Deze bomen hebben op de Lindengracht gestaan en zijn gekapt vanwege ziekte.’

No Waste Chair

Kees Dekkers

‘De No Waste Chair herbergt datgene dat is afgeschreven en geen tweede leven meer krijgt. De inhoud is een weerspiegeling van de plek waar het gevonden is en vangt de tijdgeest van de 21e eeuw. De stoel is rauw, confronterend en dwingt je tot nadenken over het probleem dat ‘afval’ heet – wereldwijd een maatschappelijk vraagstuk. Afval is een blikvanger in het park of op het strand en helaas al bijna niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

Met dit project poogt Kees Dekkers het ogenschijnlijk waardeloze afval hernieuwde waarde te geven door het als grondstof te gebruiken voor zijn stoelen. Het omhulsel is gemaakt van 100% gerecycled acrylaat en dient als vitrine voor de inhoud. Hiermee wordt het afval en diens oorspronkelijke eigenaar in de kijker gezet en bewustwording en gedragsverandering gestimuleerd. Echte verandering begint tenslotte bij jezelf.’