INTERNATIONAAL
HMC'ers over de grens
Bibiche Anders, vierdejaars Interieur student en Elijah Moyal, derdejaars Meubel student bij het HMC in Rotterdam zijn de uitdaging aangegaan om stage te lopen in het buitenland. Beiden hebben kennis gemaakt met een andere cultuur en vreemde taal. Dit waren een paar van de vele redenen om te kiezen voor een buitenland stage. Ze vertellen er graag over. Lees je mee?
Om op buitenland stage te gaan, is een goede voorbereiding belangrijk. Vanuit het HMC helpen we jou daarbij.
Bibiche koos voor Malta. “Alles liep via school en NSTS”. NSTS is een organisatieservice dat zich inzet voor educatieve reizen voor studenten en jongeren. “Na het aanleveren van een motivatietekst zochten ze een stagebedrijf. “In het eigen hostel van NSTS verbleef ik samen met een andere student op één kamer”, zegt Bibiche.
Waarom wilde je stage lopen in het buitenland? “Ik wilde in het buitenland stage lopen om een andere cultuur te ontdekken en te ervaren hoe goed ik mij hierin kan aanpassen. Ook was ik benieuwd hoe zelfstandig ik ben op het gebied van alleen wonen. In Nederland woon ik bij mijn ouders waar ik niet beter weet. In het buitenland kon ik ontdekken wat ik zelf in bepaalde situaties zou doen in plaats van dat ik het bespreek met mijn ouders. Ook voor jezelf zorgen was een belangrijke reden. Je aanpassen aan een andere cultuur kan lastig zijn en ik wilde weten of ik dat kon.”
Hoe vond je het om stage te lopen in het buitenland?
“Ik vond het te gek! Het is echt een highlight geweest in mijn leven. Ik zou nu meer willen doen in het buitenland en ben nieuwsgieriger geworden naar andere culturen. Ik heb veel geleerd op het gebied van: spraak, taal, verkeer, architectuur en alledaagse handelingen”, zegt Bibiche vol enthousiasme.
Wat heb je allemaal geleerd? "Een buitenland stage is uitermate geschikt om je vakkennis te vergroten, maar uiteraard ook voor je persoonlijke ontwikkeling. Ik ben mezelf ook tegengekomen in Malta. Ik wil al heel lang uit huis en dit was de ultieme test. Met plezier kan ik zeggen dat ik er klaar voor ben. Verder vond ik het soms lastig om met andere mensen samen te werken/zijn en mijn grenzen aan te geven. Ik heb geleerd op Malta om dit meer te doen”, aldus Bibiche.
Waarom zou je andere studenten aanraden om stage te lopen in het buitenland? “Ik zou het andere studenten aanraden, omdat het gewoon ontzettend leuk is. Tien weken naar het buitenland en volop genieten. Het is een grote vakantie waarbij je stage niet anders is dan in Nederland. Je spreekt alleen een andere taal. Je leert nieuwe mensen kennen en kunt genieten van de cultuur van een ander land. Het is verder super leerzaam”. Bibiche sluit af met “Ga genieten nu je nog op school zit en je deze kans hebt. Grijp deze kans en ga lekker naar het buitenland.”
Elijah Moyal derdejaars student Meubel aan HMC Rotterdam vertrok voor zijn stage naar Spanje.
Midden in het centrum van Barcelona ging hij aan de slag bij een meubelmaker. Lees hieronder het verhaal van Elijah en hoe hij alles binnen een maand regelde. Door het stappenplan en de aangeleverde opdrachten vanuit bureau Internationaal verliepen de voorbereidingen voor zijn stage in Barcelona soepel. “Het verbaasde me hoe snel alles geregeld was”, geeft Elijah aan.
Waarom wilde je stage lopen in het buitenland?
“Ik wilde graag weg uit Nederland en een buitenlandstage leek mij de unieke kans. Ik hou van reizen en heb vroeger ook vaak in mijn eentje gereisd. Het leek me heel vet om voor een langere tijd naar het buitenland te gaan voor stage én om verschillende culturen en gewoontes te leren kennen. Het was al snel duidelijk dat ik naar Spanje wilde, want ik heb het altijd een mooi land gevonden. Ik keek naar Barcelona en Valencia. Een vriend van mij liep stage in Barcelona en de keuze was snel gemaakt.”
Hoe ben je aan je stageadres gekomen?
“Op het HMC-intranet las ik stageverslagen van studenten die bij een botenbedrijf in Barcelona stage liepen. Helaas kon ik daar niet terecht, omdat de enige Engelssprekende stagebegeleider er niet zou zijn tijdens mijn stageperiode. Dat hield toen op, want de rest van de werknemers binnen het bedrijf spraken een andere taal. Daarna ben ik zelf gaan zoeken naar meubelmakers in Barcelona. Uiteindelijk had ik al mijn hoop en zinnen gezet op één bedrijf. Met behulp van het Taal- en Rekencentrum heb ik een motivatiebrief geschreven en verstuurd. Ik kreeg direct een enthousiaste reactie terug. De kennismaking verliep via Facetime. Via een extern bedrijf Enterco living had ik een tijdelijke woning geregeld.”

Hoe ging je om met de taalbarrières? “Uiteindelijk begon ik wel een woordje Spaans op te pikken. Ik heb zelf veel moeite met het leren van een andere taal. Bij mijn stagebedrijf spraken we Engels. Het hoeft dus geen belemmering te zijn om niet de taal te spreken. Het ligt natuurlijk ook aan het stagebedrijf, maar ze gaan er in principe niet vanuit dat je de taal spreekt. Mijn werkgever sprak goed Engels, maar toch was er af en toe een taalbarrière. Daarnaast had ik het gevoel dat ik mezelf moest bewijzen, omdat ze in vaktermen spraken. In Nederland kun je daarin goed communiceren en in Spanje heb ik mezelf meer bewezen in acties dan in woorden.” Hoe vond je het om stage te lopen in het buitenland? “Ik vond het eigenlijk te kort en moeilijk om weg te gaan. Na twee maanden begon ik net te wennen, maakte ik nieuwe vrienden, raakte ik gewend aan de gewoontes en vond ik meer mijn plek in de stad. En opeens ging mijn vlucht terug. Ik vond het wel heel goed voor mijn zelfstandigheid. En om mijn eigen grenzen te leren kennen. Ik heb veel mensen ontmoet en de cultuur leren kennen.”
Wat heb je allemaal geleerd (zowel op persoonlijk als zakelijk vlak)? “Ik merkte dat ik onderaan begon met de werkzaamheden. Dat kwam mede door de taalbarrière. Ik ben leergierig en een harde werker. Ook stel ik veel vragen. Hierdoor kon ik uiteindelijk ook de moeilijkere werkzaamheden uitvoeren. Ik heb geleerd hoe het is om alleen te zijn. Voor mezelf koken, mijn eigen was doen en het regelen van mijn financiën. Verder besefte ik dat we het in Nederland in vergelijking met Spanje heel goed hebben qua levensstandaarden. De grootste cultuurshock was voor mij dat de Catalanen zo’n hekel aan Spanjaarden hebben.”
Waarom zou je andere studenten aanraden om stage te lopen in het buitenland? “Als je het spannend vindt, dan moet je eigenlijk gewoon gaan. Gooi jezelf in het diepe en ontmoet nieuwe mensen, want dat gaat heel snel.”