#Stayhome

Deze editie geen eropuit maar een #stayhome. Gelukkig zijn er vanuit huis ook genoeg tentoonstellingen van musea te zien.

Rijksmuseum thuis

Nu we tijdelijk niet meer samen kunnen genieten van de kunst in de museumzalen, komt het Rijksmuseum bij je thuis! Onder de noemer #Rijksmuseumthuis biedt het Rijksmuseum je verschillende mogelijkheden om het Rijksmuseum en series te bekijken. Duik in de collectie of verdiep je in de verhalen! Volg een virtuele rondleiding, beluister een podcast of bekijk een video-serie.

Afbeelding: Rijksmuseum.nl

Enkele tips op de site van het Rijksmuseum zijn:

  • RijksStudio Met Rijksstudio kan iedereen bijna 700.000 objecten uit de collectie van het Rijksmuseum gratis én op hoge resolutie tot in het diepste detail bekijken, downloaden en delen. Maak je eigen verzameling!
  • RijksTube Op RijksTube vind je korte video’s waarin vanuit de kunst wordt gekeken naar hedendaagse popcultuur.
  • RijksCreative Op het YouTube kanaal RijksCreative lichten docenten van de Teekenschool in korte tutorials technieken van de grote meesters toe. Er staan inmiddels drie seizoenen online.

Online textielmuseum

Ervaar het TextielMuseum online via een virtuele tour, zoals de online tour The Art of Lace.

Afbeeling: Two Women door Eylem Aladogan, te zien in Rode draden, foto: Tommy de Lange

The Art of Lace In ‘The Art of Lace’ worden meer dan veertig stukken tentoongesteld van grote namen als Alberta Ferretti, Balenciaga, Chanel, Dior, Jean Paul Gaultier, Iris van Herpen, Louis Vuitton, Maison Margiela, Schiaparelli en Yiqing Yin. Cécile Narinx (modejournalist, de Volkskrant) en Jasmijn Bergisch (Viktor&Rolf) gaan in gesprek over het maakproces van de verschillende modehuizen en geven een blik in de wereld van haute couture. Rode draden Binnenkort verschijnt ook de online tour Rode draden. De tentoonstelling ‘Rode draden’ draait om het vertellen van verhalen en brengt daarin kunst en design samen. De online tour voor ‘Rode draden’ bestaat uit persoonlijke vertellingen van verschillende medewerkers uit het museum. Allen delen hun eigen kijk op een zelfgekozen werk in de tentoonstelling. Textielworkshops @ home Makerschap staat centraal in het TextielMuseum, dus organiseert het online museum elke week een leuke en duurzame textiel workshop voor thuis. Tijd om aan de slag te gaan!

Museum Boijmans van Beuningen – B home

Met B home brengt Boijmans de collectie bij je thuis en worden jou online activiteiten aangeboden. Duik in de collectie voor je dagelijkse dosis kunst en inspiratie of ontdek je innerlijke kunstenaar met het aanbod van online activiteiten voor jong en oud. Wekelijks op Facebook is er de Vraagbaak Live. Conservatoren en andere museummedewerkers bespreken kunstwerken en beantwoorden vragen live.

Afbeelding: Boijmans.nl

Thuismuseum – My Daily Shot of Culture

Cultuurhuizen en musea zijn plots helemaal leeg. Dit doet ons pijn, maar de culturele instellingen nog meer. Daarom brengen de cultuurvloggers van My daily Shot of Culture het museum bij jou (thuis).

Afbeeling: thuismuseum.mydailyshotofculture.com

Kijken, kijken, niet lopen. In korte video’s nemen de cultuurvloggers van My Daily Shot of Culture je mee op een online rondleiding. Niet alleen over die lege gangen natuurlijk, maar langs de prachtige werken die nu niemand te zien krijgt. De uitdaging: 1 vlogger, 1 museum, 1 video en 1 bewaker (uiteraard op een gepaste 1,5 meter afstand van elkaar). Kijken, kijken, toch een kaartje kopen? In plaats van het museum steunen met een fysiek museumbezoek, kan jij ook een donatie doen voor jouw online bezoek. Hoewel je geen toegangsticket koopt, steun je toch het museum! Kijk in bijvoorbeeld Het Centraal Museum, het Purmerends Museum of het Zuiderzeemuseum. Nederland Museumland opent haar deuren voor jou!