Studentenraad Amsterdam
Jouw stem telt!
Als student heb je inspraak in wat er gebeurt binnen jouw school en dat wordt vertegenwoordigd door de studentenraad. Op het HMC hebben zes studenten de eer om de stem van alle studenten te zijn. Pepijn Ham, Merel Schouten en Michael Schmidt vertegenwoordigen locatie Amsterdam. Samen vormen zij de stem van alle studenten van het HMC, ongeacht of ze op locatie Rotterdam of Amsterdam zitten.
De studentenraad in actie
Elke maand komt de studentenraad samen om te vergaderen over verschillende onderwerpen die zij vanuit de studenten te horen krijgen. Samen met docenten, studiecoördinatoren, teamleiders, de locatiedirecteur en het college van bestuur zoeken ze naar mogelijkheden om ideeën uit te werken of de inbreng te verbeteren. Op beide locaties is er één vertegenwoordiger. Samen met de leden van de overkoepelende raad vormen zij de locatieraad, die samen met de Ondernemingsraad de medezeggenschap binnen het HMC vormt. De stem van elke student telt!
Wat heeft de studentenraad van HMC Amsterdam precies bereikt? Laten we een kijkje nemen naar enkele van hun inspanningen en successen.
Kantine HMC Amsterdam
De studentenraad heeft een enquête gehouden onder de leerlingen van verschillende klassen en niveaus om inzicht te krijgen in hun mening over de kantine op HMC Amsterdam. De enquête had als doel om feedback te verzamelen over de huidige kantinevoorzieningen en het aanbod, suggesties te verzamelen voor een gezondere en duurzamere kantine, de drukte tijdens pauzes en het schoolfeest.
Uit de resultaten blijkt dat de meeste studenten tevreden zijn over het assortiment van eten en drinken, maar dat er vraag is naar meer gezonde vegetarische opties, Halal eten en een groter assortiment van fruit en groente. Daarnaast is er behoefte aan meer zitruimte, rustige plekken om te zitten, faciliteiten zoals heet/koud water, een magnetron en een tosti-ijzer. De studenten willen ook een menu bord/prijslijst in de kantine om de wachttijden te verkorten. Er is ook vraag naar meer gezonde warme opties, ontbijt, fruit salades, yoghurt, verse geperste sappen, fruit smoothies en vegetarische frituur opties zoals vega-nuggets, oesterzwammen, falafel en tempura.
Verder willen de studenten een schoonmaakstation in de kantine en prullenbakken aan de uiteindes van de tafels om de kantine schoon te houden. Verder hebben ze interesse in evenementen zoals Paarse Vrijdag en de Week van de Mentale Gezondheid. Tot slot, maar liefst 70% van de studenten zou graag een schoolfeest willen, waarbij 63.2% bereid is om voor een kaartje te betalen.
Drukte in school
Een ander probleem dat de studentenraad heeft aangepakt, is de drukte in de school tijdens de pauzes. Uit gesprekken met studenten kwam naar voren dat er onvoldoende zit- en relaxruimte is tijdens de pauzes.
Om dit probleem te onderzoeken, heeft de studentenraad een enquête gehouden onder de studenten. Hieruit bleek inderdaad dat veel studenten behoefte hebben aan meer zitplekken en een plek waar ze kunnen ontspannen, een broodje kunnen eten of na schooltijd kunnen zitten met vrienden. De studentenraad is van plan om stappen te ondernemen om deze problemen op te lossen.
De 'Chill Ruimte'
Lisa Corbée, student Interieur aan het HMC Amsterdam, kwam met een oplossing bij de studentenraad voor het probleem van de drukte in de school. Tijdens haar stage bij een bedrijf dat zich richt op het ontwerpen en realiseren van "Chill Ruimtes" op scholen en instellingen, kwam ze op het idee om een dergelijke ruimte te ontwerpen voor het HMC Amsterdam. Deze ruimtes worden gemaakt van restmaterialen, waardoor het ook een duurzame oplossing is.
De studentenraad nam contact op met Lisa om haar plan te bespreken en te kijken of het aansloot bij het probleem van de drukte in de school. Na een gezamenlijke evaluatie bleek dat Lisa's project een goede oplossing kon bieden. Bovendien paste het bij het duurzame imago van de school. Er werd gekeken naar mogelijke locaties waar deze "Chill Ruimte" gerealiseerd kon worden. Ook werden de behoeften van de studenten teruggekoppeld aan Lisa, zodat zij hier rekening mee kon houden tijdens het ontwerpproces. Belangrijke aspecten waren voldoende zitruimte, verplaatsbare meubels voor flexibele opstellingen, en geluidsdempers om overlast te voorkomen.
De studentenraad bracht Lisa in contact met Wim van Hornsveld, interieurarchitect eneigenaar van ruimteDOORruimte interieurarchitecten, waarna verdere plannen werden besproken tussen hen beiden. Lisa werkte haar plan uit tijdens haar stageperiode, waarbij de school een budget beschikbaar stelde. De exacte realisatiedatum van de "Chill Ruimte" is nog niet bekend.
Dankzij de initiatiefrijke en creatieve oplossing van Lisa Corbée, in samenwerking met de studentenraad en Wim Hornsveld, wordt er gewerkt aan een duurzame en functionele "Chill Ruimte" op het HMC Amsterdam. Dit biedt een oplossing voor de drukte in de school en voorziet in de behoeften van de studenten.
Laat van je horen!
Ook jij kunt onderwerpen inbrengen bij de studentenraad. Dit is zelfs harstikke welkom! Mail naar studentenraad@hmcollege.nl en laat van je horen.