Oud-HMC'er Britt Saarloos
Wat kun je nu eigenlijk allemaal doen na je opleiding bij het HMC? Wij vroegen het oud-HMC’er Britt Saarloos. Zij heeft de 4-jarige opleiding Interieuradviseur niveau 4 aan het HMC in Amsterdam gevolgd. Een bezige bij, dat bleek al tijdens haar studie. Vlak voor haar examens in het vierde jaar startte ze haar eigen bedrijf. Ze is het bewijs dat er tijdens en na het HMC veel mogelijk is. Wil je weten hoe zij dat heeft aangepakt? Lees hieronder haar verhaal.

“Blijf vooral lekker jezelf. Achter jezelf blijven staan en jezelf blijven verkopen!”
"Het voelde direct heel fijn en ik had het gevoel dat ik mezelf kon zijn."
Wie ben je?
“Ik ben Britt Saarloos en ik ben 20 jaar. Vorig jaar in juli 2022 ben ik afgestudeerd. Ik heb nu mijn eigen bedrijf ‘Studio Saarloos’ en ik volg een HBO-opleiding aan het Jan des Bouvries Academy in Deventer.”
Hoe ben je bij het HMC terecht gekomen?
“Door mijn moeder. Ik had als kind duizend dromen. Ik wilde van alles worden; zangeres, danseres of dierenarts. Ik was altijd aan het simsen en mijn kamer aan het verbouwen. Elke week wilde ik weer een nieuwe indeling. Toen kwam mijn moeder met het voorstel om de open dag van het HMC in Amsterdam te bezoeken en ik kreeg meteen een warm welkom. Het voelde direct heel fijn en ik had het gevoel dat ik mezelf kon zijn. Dat vind ik heel belangrijk, dat ik mezelf zie zitten op een school voor de komende vier jaar. Daarna is het HMC niet meer uit mijn hoofd gegaan en binnen een jaar had ik mijn keuze gemaakt.”
"Ik vond heel veel dingen leuk. Vooral het contact met de docenten en de interesse die ze toonden."
Wat vond je het leukste aan het HMC?
“Ik vond heel veel dingen leuk. Vooral het contact met de docenten en de interesse die ze toonden. Bijvoorbeeld mijn docent van digitale vaardigheden van het eerste jaar die mij in mijn vierde jaar weer aansprak en nog weet wie ik was en wat ik allemaal deed. Nu krijg ik nog steeds berichtjes van docenten via social media. Ook de expo vond ik heel leuk. Dat de studenten een kans kregen om hun werk te laten zien. En vooral het grote familiegevoel, echt een thuis. Iedereen kon zichzelf zijn. Hierdoor nam bij mij de spanning af om bijvoorbeeld te presenteren en ook durfde ik om feedback te vragen.”
Waarom ben je verder gaan studeren?
“In eerste instantie wilde ik niet doorstuderen. Ik ben liever bezig in de praktijk en ben geen boekenwurm. Ik kan nog werken tot mijn 70e. Daarom ben ik toch maar op zoek gegaan naar een opleiding wat ik met mijn bedrijf kan combineren. Een opleiding waarbij ik niet vijf dagen in de week naar school hoef. Na veel scholen bezocht te hebben, koos ik voor de Jan des Bouvries Academy in Deventer. Dat is twee uur heen reizen en twee uur terug. Ik heb twee dagen les op school en een halve ochtend online theorielessen. De andere dagen ben ik vrij en besteed ik aan mijn bedrijf.”
Heb je nog tips voor het uitkiezen van een vervolgopleiding? Hoe heb je dat aangepakt?
“Mijn tip is: heel veel verschillende opleidingen bezoeken. Op het moment dat je een school bezoekt, krijg je pas een gevoel. Verder kun je lessen en lezingen volgen. Verdiep je ook in de opleidingen, zodat je weet welke richting je op kan en wil. Er zijn namelijk ontzettend veel scholen, maar ze zijn allemaal net even anders en ook heel verschillend.”





Je eigen bedrijf tijdens je studie, vertel hoe is dat zo ontstaan?
“Voor de moeder van mijn beste vriendin, die een eigen bedrijf heeft, kreeg ik af en toe de vraag of ik kon helpen en ondersteunen. Ik vond het 3D tekenen en adviseren superleuk. Het was altijd een droom van me om voor mezelf te beginnen. Op een gegeven moment dacht ik: waarom ga ik niet een eigen bedrijf beginnen? Vlak voor mijn examens in december 2021 heb ik mijn bedrijf opgezet.”
"De combinatie vind ik heel erg leuk, dat zorgt voor afwisseling."
Wat vind je het leukste aan je werk in jouw bedrijf?
“Je kan er je eigen draai aan geven. Er is geen baas of projectleider die aangeeft dat het anders moet. En het klantencontact. Zelf ben ik erg sociaal en het één op één contact vind ik superleuk. Voor een baas werken, vind ik trouwens ook niet erg. Ik werk samen met meerdere bedrijven. Daarvoor verricht ik tekenwerk. De combinatie vind ik heel erg leuk, dat zorgt voor afwisseling.”
Welke skills zijn belangrijk om een eigen bedrijf te beginnen?
“Zelfvertrouwen en dat je echt achter jezelf staat. Op het moment dat je achter je eigen gemaakte projecten staat, dan gaat de klant daar natuurlijk ook in mee. Breng je jouw presentatie met twijfel, dan gaat de klant ook automatisch twijfelen.”
Hoe zorg je voor bekendheid van je bedrijf?
“Ik probeer op social media heel actief te zijn. Zo maak ik vlogjes en neem ik mensen mee in mijn werk. Ik merk dat mensen dit heel leuk vinden. Een must have is een website. Daarnaast is het ook veel mond-tot-mondreclame. Ook gaat er veel via het netwerk van de bedrijven waar ik mee samenwerk.”
Heb je nog tips voor het starten van een eigen bedrijf?
“Zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en een goede voorbereiding. Vanaf het moment dat ik wist dat ik een eigen bedrijf wilde opstarten, begon ik met de voorbereiding. Een bedrijfsnaam, logo en een website. Daarnaast wilde ik ook een basis voor de prijzen die ik vraag. Ik ben daar heel open in. Daarbij komt kijken dat je goed na moet denken hoe lang je met iets bezig bent, zodat je zelf een duidelijk beeld hebt.”
"Het lijkt mij heel tof om een keer een hele verbouwing mee te maken."
Wat zou je nog ontzettend graag willen doen?
“Het lijkt mij heel tof om een keer een hele verbouwing mee te maken. En om daar alles voor te regelen, dus echt projectmanagement. Van het begin tot het eind met de aannemer meekijken, helpen klussen tot aan het opleveren van de meubels en inrichten.”