#Eropuit

De rubriek die bij de vorige editie nog #stayhome moest worden genoemd, heeft deze editie weer de oude naam terug. Verschillende musea zijn namelijk weer open.

Kunsthal, Rotterdam

Extra large Wandkleden van Picasso en Le Corbusier tot Louise Bourgeois

Afbeelding: Victor Vasarely (1906–1997) Cheyt Pyr, 1977 Manufacture de Beauvais, Collection Mobilier national © Victor Vasarely, c/o Pictoright Amsterdam 2019 foto: Isabelle Bideau

Kunsthal Rotterdam toont een groots overzicht van wandkleden naar de ontwerpen van beroemde kunstenaars als Picasso, Le Corbusier, Miró, Vasarely en Louise Bourgeois. Over een periode van 100 jaar wordt werk getoond van moderne en hedendaagse kunstenaars. Zij gebruiken de eeuwenoude weeftechniek als basis voor hun textielkunst en interpreteren deze steeds opnieuw. De werken zijn soms enorm en laten een mooi stuk vakmanschap zien. Ook wordt duidelijk hoe verrassend actueel het traditionele ambacht van weven is.

T/m 3 januari 2021

CODA, Apeldoorn

The future is female Love letters

Afbeelding: Kiki Kogelnik / https://www.coda-apeldoorn.nl

The future is female. Is dit een vraag of een uitroep?

Ook anno 2020 groeit in de maatschappij op steeds meer vlakken het besef dat er een verschil is in waardering tussen mannen en vrouwen. Ook in de kunst is er nog veel te verbeteren, het aantal aankopen door musea en tentoonstellingen met werk van vrouwelijke kunstenaars blijft achter bij dat van mannelijke collega's.

CODA Museum toont in deze tentoonstelling kunst van vrouwelijke kunstenaars die traditioneel door de kunstgeschiedenis als ‘minder interessant’ zijn gezien.

De werken laten een grote diversiteit aan stijl, middel en materiaal zien: papier ontmoet textiel, van cyanotypie en schilderkunst tot popart.

T/m 13 september 2020

Rijksmuseum Twente, Enschede

Claudy Jongstra Inner Vitality

Afbeelding: https://www.rijksmuseumtwenthe.nl/content/2712/nl/verwacht-claudy-jongstra-inner-vitality

Vanaf 5 juli 2020 maakt Claudy Jongstra de vitaliteit en de natuurlijke energie zichtbaar van kruiden en planten. Onder de noemer ‘Inner Vitality’ ontwikkelt ze voor Rijksmuseum Twenthe een nieuwe tuin en een betoverende ruimtelijke installatie van meer dan 400 m2. De natuur is op letterlijke wijze voeding én inspiratie voor het werk van Jongstra. De kruiden en planten in de nieuwe museumtuin zijn door Jongstra gebruikt voor de totstandkoming van de installatie.

Claudy Jongstra (1963) is wereldwijd bekend vanwege haar monumentale wandtapijten en architecturale installaties van gevilte wol gekleurd met natuurlijke pigmenten.

Vanaf 5 juli 2020

Fries Museum, Leeuwarden

Tenant of culture I forgot to tell you I've changed

Afbeelding: https://www.friesmuseum.nl/te-zien-en-te-doen/tentoonstellingen/tenant-of-culture/

Het werk van Hendrickje Schimmel (Nederland, 1990) draait om het kledingstuk.

Haar motto is; alles wat kapot is, zou je kunnen repareren.

Om tegen de alle verspilling van de mode-industrie in te gaan, maakt zij haar sculpturen met restmateriaal, vooral mode-afdankertjes.

Zo zijn er Westernlaarzen die gemaakt zijn van platgestreken oude schoenen, een jas uit tweedehands leren tassen en overlevingspakken.

Ze werkt onder de naam Tenant of Culture, onder andere om commentaar te leveren op de merkencultuur binnen de mode-industrie.

Een van de vragen die ze zichzelf voortdurend stelt is: hoe bepalen we wat moet worden opgeslagen, hersteld, beschermd en bewaard? Tenant of Culture verkent de relatie tussen mode, natuur en moraliteit.

T/m 13 september a.s.

Designmuseum, Den Bosch

Bodydrift Anatomies of the future

Afbeelding: Ana Rajcevic – ANIMAL/https://designmuseum.nl/tentoonstelling/bodydriftanatomies-of-the-future/

Hoe ziet de toekomst van het menselijk lichaam eruit? Ontwerpers en kunstenaars verkennen in deze tentoonstelling de morele en technologische grenzen van het lijf.

De mens wordt verbeterd, beschermd, aantrekkelijker gemaakt. Dit moderniseringsproces is al eeuwen aan de gang, maar komt nu door technologische vooruitgang in een stroomversnelling. ‘Bodydrift – Anatomies of the Future’ geeft een overzicht van waar we nu staan in een spectaculair tentoonstellingsontwerp van Bart Hess en Harm Rensink.

Met werk van o.a. Ted Noten, Ana Rejcevic, Walter Pichler, Lucy McRae, Bart Hess, Zach Blas, Heather Dewey-Hagborg, Neri Oxman, Frederik Heyman en Sara Nuytemans

Centraal Museum, Utrecht

De slaapbank die ogen opende

Afbeelding: https://www.centraalmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/martin-visser

In 2020 is het zestig jaar geleden dat toonaangevend Nederlands vormgever Martin Visser (1922-2009) zijn beroemde BR02 slaapbank ontwerpt. Hij doet dat voor Nederlands meubelproducent Spectrum. Het meubel is sindsdien onafgebroken in productie, net als veel andere gewilde ontwerpen van de vormgever uit de jaren zestig. Om het jubileum van de BR02 te vieren hebben zeven topontwerpers uit Nederland zich laten inspireren door ontwerpen van Martin Visser. Toonaangevende ontwerpers als Marcel Wanders, Kiki Van Eijk, Richard Hutten, Jan des Bouvrie, Carolina Wilcke & Reinier Bosch, Piet Hein Eek en Sabine Marcelis geven Martin Visser een hedendaags eerbetoon. Het Centraal Museum toont de resultaten samen met de ontwerpen van Martin Visser.

Tot 1 november 2020

Textielmuseum, Tilburg

Gedachtenspinsels : Dutch Design door Kiki van Eijk

Afbeelding: https://www.textielmuseum.nl/tentoonstellingen/gedachtespinsels-dutch-design-door-kiki-van-eijk/

Stap in de wondere wereld van Kiki van Eijk. De Nederlandse ontwerper staat bekend om haar fantasierijke designs: van grillige klokken tot wandkleden voor Google en poëtische etalages voor het Franse luxemerk Hermès. Samen met scenograaf Theun Mosk creëert ze in het TextielMuseum een expositie die meerdere zintuigen aanspreekt.