HMC Amsterdam krijgt een nieuw schoolplein

Eén schoolplein waar circulariteit een rol speelt!

Het HMC in Amsterdam heeft per 1 september een nieuw schoolplein. En niet zomaar een schoolplein, nee een schoolplein waar circulariteit een rol gaat spelen.

Trap van circulair beton

Op het schoolplein komt een grote betonnen trap te staan. Op deze trap kun je vanaf september in de zon zitten en even pauze houden. Ook kunnen er lessen gegeven worden op de trap. Het is niet zomaar een betonnen trap. De trap wordt gemaakt van restbeton wat de stad Amsterdam over heeft. Gemiddeld heeft de stad Amsterdam 3 kuub per dag aan beton over, dit beton wordt dus nu gebruikt voor de nieuwe trap op het schoolplein. Een maand lang komen er aan het eind van de dag vrachtwagens langs om mallen voor de trap te vullen. Medewerkers van het HMC hebben samen met studenten van de opleidinge werkvoorbereider meubelindustrie deze mallen ontworpen en gemaakt met de CNC. Deze mallen worden gevuld met beton om de trap te kunnen maken. Wanneer alle mallen gemaakt zijn, worden de ze vervoerd naar het HMC en wordt de trap in elkaar gezet.

“Nadat het beton is uitgehard, zijn de mallen natuurlijk niet meer nodig. De mallen worden daarom later hergebruikt om zitbankjes van te maken voor op het schoolplein!”

Mede mogelijk gemaakt door:

De trap en het beton zijn mede mogelijk gemaakt/gesponsord door:

Amsterdam logistisc cityhub Albaton Betonform Studio Vroonland

Restmaterialen uit de meubelindustrie

In de meubelindustrie zijn er altijd restmaterialen over. Bedrijven kunnen hier vaak niets meer mee en het ligt dan in de weg in de opslag. Het HMC heeft daarom besloten dat bedrijven hun restmaterialen in kunnen leveren bij het HMC. Het restmateriaal wordt dan gebruikt voor de verplichte meubelstukken (1ste en 2de leerjaar). Hierdoor kunnen alle verplichte meubelstukken straks gemaakt worden met circulair materiaal. Bedrijven zijn erg enthousiast! Door het inleveren van restmateriaal geven ze jullie de kans om te leren. Daarbij dragen ze zelf ook bij aan circulair en duurzaam werken.

Hoe gaat het in zijn werk? Een BPV-begeleider heeft contact met BPV-bedrijven en wanneer ze restmaterialen hebben dan weet de BPV-begeleider dit. Wanneer een BPV-begeleider een stagebezoek brengt bij de student, worden de restmaterialen gelijk meegenomen. Het restmateriaal wordt opgeslagen in zeecontainers die op het schoolplein komen te staan. Middels een website wordt het voorraadbeheer bijgehouden. Het restmateriaal wat wordt aangeleverd moet wel een aantal opgestelde voorwaarden voldoen, zodat het bruikbaar is voor de verplichte meubelstukken.

Op het schoolplein komen vier zeecontainers te staan van 12 meter lang. Hierin kunnen ongeveer 900 platen in opgeslagen worden. Naast het opslaan van deze restmaterialen komt er ook opslag voor materialen voor andere opleidingen.