School van de toekomst

Hoe ziet de school van de toekomst eruit? Die vraag legde Tarkett samen met partner EromesMarko neer bij de studenten van de opleiding Interieuradviseur bij de locatie Amsterdam en Rotterdam. Door middel van desk- en fieldresearch, hoor- en werkcollege’s en interviews ontstond een ontwerp voor de school van de toekomst. In de tien weken die volgden, werkten de studenten deze vraag uit tot een ontwerp voor de ‘School van de toekomst’.

De meest opvallende uitkomsten uit de onderzoeken van de verschillende studenten waren:

  • Het belang van voldoende licht.
  • Vloeren zijn belangrijk voor onze gezondheid.
  • Groen doet goed.

Uitgelicht project

Hoe ziet zo'n ontwerp voor van de 'School van de toekomst' er nu precies uit? En hoe is het om aan zo'n project te werken. Wij spraken Roos en Joëlle hierover.

Meet the team: Joëlle en Roos

Joëlle van Holst

Leeftijd: 20 jaar Woonplaats: Almere Hobby's: Shoppen en creatief bezig zijn zoals schilderen. Joëlle's interieurtip: "Een mooi en leuk interieur hoeft niet duur te zijn. Door bijvoorbeeld tweedehands meubels op te knappen (upcycling) en leuke DIY’s kom je al een heel eind. Bezoek tweedehands winkels zoals Rataplan, soms even goed zoeken, maar dat is het helemaal waard als je er een pareltje tussen vindt!" Roos over Joëlle: "Ik zou Joëlle als een mix tussen een adelaar en een beer beschrijven. Ze heeft een héle krachtige persoonlijkheid en ze heeft ontzettend veel moed. Meestal brengt ze veel geduld op en ziet ze de dingen super helder. Ze is altijd te vertrouwen en ze probeert de mensen van wie ze houdt te beschermen."

Roos Kock

Leeftijd: 20 jaar Woonplaats: Almere Hobby's: Tekenen, shoppen, zingen en DIY’s inspiratie opdoen. Roos' interieurtip: "Out of the box denken. Zoals Joëlle al beschreef, hoeft een interieur niet duur te zijn. Er zijn allerlei leuke tips en tricks online te vinden die je heel makkelijk zelf kan toepassen in je woning en die ook nog leuk zijn om te doen. Doe veel inspiratie op via social media want daar vind je zulke leuke dingen! Hier een aantal platformen die ik gebruik; Pinterest: sevencouches en bintihomeinterieurblog Instagram: @blushingbungalow @deannadunn en @homewithrue." Joëlle over Roos: "Ik vind Roos een echte tijger, ze komt op voor zichzelf als het nodig is, en werkt ook hard om haar doel te behalen."

"We hebben een ‘bold move‘ gezet door niet met het standaard Vectorworks te werken, maar met Sketchbook. We wilden graag met organische vormen werken. Door middel van Sketchbook laten we precies zien wat we bedacht hadden."

Have a peek at the result:

Aanzicht school

Wij willen jullie graag meenemen door onze school. We beginnen bij het exterieur van het gebouw. De school bestaat uit drie verdiepingen, die samen worden verbonden door een trap vanuit de binnentuin. Bij binnenkomst is er een extra hal waardoor de kou/hitte zoveel mogelijk buiten blijft. Als we de school binnen lopen, word je meteen begroet door de receptioniste. Hier kun je voor al je vragen terecht; denk aan vragen over school, boeken terugbrengen etc. Als het regent, dan merken de sensoren op het dak dat en schuift er een automatisch dak van glas uit. Hierdoor behoud je natuurlijk licht en hoef je niet in de regen op de trappen te lopen.

Individuele ruimtes

De individuele ruimtes staan bewust tegenover de klaslokalen. Als je geen behoefte hebt aan een drukke klas om in te werken, kun je in een individuele ruimte werken. Ook kun je naast je lessen een individuele ruimte reserveren om daar te werken. Dit kan met een klein groepje zijn of individueel. We hebben twee verschillende individuele ruimtes ontworpen met de achterliggende gedachte dat je zelf een sfeer kunt kiezen waarin je wilt werken. In het linker moodboard is een huiselijke sfeer te zien. Hier wordt gebruikt gemaakt van warme aardse tinten. Warme kleuren vertegenwoordigen passie, inspireren en vreugde, ze geven mensen een gevoel van kracht en energie. In het rechter moodboard zie je juist een frissere, koelere sfeer. Koele kleuren vertegenwoordigen rust en geven een gevoel van stabiliteit en professionaliteit. Ze geven mensen het gevoel van vertrouwen.

Creatief lokaal

Dit lokaal wordt gebruikt voor de creatieve vakken. Aan de rechterzijde is ruimte om individueel en rustig te werken. Dit deel is ook geïnspireerd op de natuur. Zo staat er in het midden een houten boom die doorvloeit als het plafond. Hierachter kun je gebruik maken van computers. Op de cirkel kun je zitten en dit loopt door in de wand die dient als scheiding voor de concentratie gebieden. Deze bureaus kunnen ook als staantafels gebruikt worden, dit is ergonomisch erg prettig. Aan de linkerkant staat een grote kast waar alle voorzieningen in zitten. Denk aan papiervellen, linialen, en stiften. Ook zitten in deze kast leenlaptops, voor degene die geen laptop mee hebben. In het midden van het lokaal staan tafels, die flexibel te verschuiven zijn. Zo kun je in groepjes werken of je kunt ze uit elkaar schuiven om alleen te werken. Door deze manier werken de tafels flexibel mee aan creatieve lessen. Vooraan het lokaal kijk je uit op de binnen tuin. Zo lijkt het bijna of je lokaal in die tuin staat.