Row, row, row your boat!

Alhoewel we eigenlijk 'row your ship' moeten zeggen. Er zit namelijk een – in de vaarwereld belangrijk – verschil tussen een woonboot en een woonschip. Anyway, van een slaapbed bij je oma naar je eigen woonschip, wie heeft het!? Nou, oud-student Jaimy Ijpelaar. En wij mochten een kijkje nemen.

Who's Jaimy?

Jaimy (23) – die mogelijk op dit moment meubels stoffeert of met een van haar katten op schoot naar de Vinkeveens plassen aan het staren is – heeft sinds januari 2019 samen met haar vriend een woonschip gekocht. Jaimy is opgegroeid in Brabant, voor haar studie op het HMC bij haar oma in Amsterdam gaan wonen en is nu woonachtig in Vinkeveen. Deze bezige bij is het afgelopen schooljaar afgestudeerd, inmiddels werkt ze twee dagen per week bij een stoffeerderij en heeft ze ook haar eigen bedrijf: Queenie Meubelstoffering.

'Op dit moment liggen we in Vinkeveen aan een steiger, maar we kunnen heel gemakkelijk verplaatsen van woonplaats. Grote kans dat we binnenkort ergens liggen waar we een tuin en werkruimte hebben!'

Hoe is het allemaal begonnen?

'Mijn vriend en ik waren op zoek naar een plek samen, omdat ik bij mijn oma op de slaapbank sliep en dat toch echt te klein werd. Na wat voor mezelf rond te hebben gekeken, kwam mijn vriend met het voorstel om samen te gaan wonen. En dus gingen we op zoek naar een huis. In de omgeving waar hij woont was alleen niks te vinden voor een prijs die wij konden betalen. Aangezien mijn vriend in de maritieme sector werkt en zijn baas op een woonschip woont, zijn we hier uiteindelijk ook naar gaan zoeken. Na heel veel zoeken en heel veel boten te hebben bezocht hebben we deze uiteindelijk voor een super mooie prijs kunnen kopen.'

Hoe ziet dat er precies uit, zo'n woonschip?

'Het schip was al helemaal af op een paar kleine klusjes na zoals de schroeven wegwerken. Het schip is 22 meter lang en 4 meter breed. We slapen in de bedstee en hebben verder een ruime woonkamer, een keukentje, een bad met douche en een aparte wc. Achter hebben we nog een werkkamer/technische ruimte.'

Kun je er ook mee varen?

'Jazeker, dus we kunnen gemakkelijk weer ergens anders gaan wonen. Op dit moment liggen we in Vinkeveen aan een steiger, maar we hopen binnenkort op een landje terecht te kunnen zodat we ook een tuin hebben en ik daar mijn werkplek kan hebben.'

De voordelen van een woonschip volgens Jaimy

  • Over 5 jaar hebben we het schip afbetaald en is hij dus volledig van ons.
  • We zijn zelfvoorzienend: we wekken ons eigen stroom op door middel van zonnepanelen en binnenkort ook door een windturbine.
  • We betalen alleen voor een ligplek, maar dat is vaak niet duurder dan €400,- per maand.
  • We hebben zo'n goede band met de buren (van andere schepen) dat het als een tweede familie voelt.

De nadelen van een woonschip volgens Jaimy

  • In de winter moeten we goed stoken om alles warm te houden.
  • Nu we aan de steiger wonen komt er water over de steiger als de wind verkeerd staat. In de winter is zo’n nat pak niet lekker.
  • Leven op zonnepanelen, accus en een watertank is ook leven met beperkte hoeveelheden stroom en water. Dit moeten we in de gaten houden, anders kan het zomaar zijn dat er geen water uit de douche komt.

Op de hoogte blijven?

Een inspirerend persoon als je het ons vraagt, die Jaimy. Wil je meer over haar weten? Check dan even onderstaande gegevens.