Duurzaam HMC; hoe staat het ervoor?

Al enige tijd is het HMC bezig te verduurzamen. Hierbij wordt alles en iedereen zoveel mogelijk betrokken; van schoolgebouw tot materialen en van personeel tot studenten. Afgelopen maanden vonden er weer een aantal mooie projecten plaats om de bewustwording rondom duurzaamheid en circulariteit te vergroten. Kijk mee naar welke duurzame initiatieven al zijn geweest en wat er nog verwacht kan worden.

Tiny House

Zeven studenten van de opleiding houttechniek werkten in de derde periode aan een Tiny House, hun meesterstuk. Het huis komt te staan op het Denny Terlouwplantsoen (achter de school, naast de parkeerplaatsen) en maakt deel uit van een groter duurzaamheidspaviljoen. Het Tiny House zal gebruikt worden voor verschillende voorlichtingsactiviteiten en ingezet worden bij diverse lessen rondom duurzaamheid. Vanwege de coronamaatregelen wordt de bouw van het Tiny House helaas uitgesteld.

Workshop hout

Op donderdag 13 februari vond de workshop gericht op het restmateriaal hout plaats. In de workshop Biobased Materials liet Newlignum studio (twee oud-studenten van de Design Academy Eindhoven) onze studenten experimenteren met caseïne en houtpulp waarmee nieuw biobased plaatmateriaal gemaakt kon worden voor toepassingen in meubels maar ook interieur. Een zeer geslaagde workshop!

Burger Tasting

In de week van 9 t/m 13 maart was het de week zonder vlees. De perfecte kans om ook ‘’Food’’ binnen de HMC duurzaamheidsonderwerpen extra aandacht te geven. Op donderdag 12 maart was er ‘’Burger Tasting’’ in de kantine. Studenten (en uiteraard ook medewerkers) konden dan tegen een aantrekkelijke prijs een hamburger kopen welke voor de ene helft voorzien is van echt vlees en de andere helft van een vegetarische variant. Zo kon er kennis gemaakt worden met een duurzame, plantaardige alternatief en is er bewustwording gecreëerd dat lekker ook duurzaam kan zijn. De duurzaamheidsgroep wil dit soort iniatieven vaker inzetten om studenten en persooneel zo kennis te laten maken met duurzaamheid. Ook in Amsterdam zullen acties komen op het gebied van duurzaamheid & ''food''.

Afval scheiden

In navolging van Amsterdam is ook Rotterdam voorzien van speciale afvalscheidingsbakken. Deze bakken zijn in elke gang geplaatst. Het gaat om een bak met drie scheidingsmogelijkheden welke ieder voorzien is van een sticker met uitleg wat wel en niet in de desbetreffende bak hoort.